Bergvärmeinstallationen slutfördes i Februari 2014

Anläggningen har varit i drift sedan Mars 2014 och har fungerat perfekt efter några småjusteringar.
Efter 12 månader kan vi konstatera att de uppfyllda förväntningarna på lägre elförbrukning för uppvärmning har infriats.
Lars Ericson är föreningens kontaktperson med den utvalde leverantören Bromma Energi.

Anläggningen består dels av utrustning som placeras i vårt teknikrum på 5 trappor, dels av tre 170 m djupa borrhål, även kallade energibrunnar.

Hålen kommer att borras i en rad i gräsmattan framför huset, någon meter bakom lyktstolparna.
Det kommer inte att synas någonting av hålen, efter återställning av arbetsområdet.
De boende kommer endast att beröras av själva borrningen som beräknas ta tre dagar.
Det kommer att bullra lite och kanske höras en del stomljud inne i lägenheterna.Tidpunkten för borrningen beror av när kommunen har behandlat och godkänt vår ansökan.

Installation av värmepumpsanläggningen i teknikrummet kommer att inledas under hösten och kan ske innan hålen är borrade.De boende kommer inte att beröras av detta arbete, värme och varmvatten kommer att finnas hela tiden.
 

Historia: I nov 2013 påbörjades installationen av den tekniska utrustningen i vårt teknikrum. Bl.a. byttes alla cirkulationspumpar ut till moderna, energisnåla varianter. Rörledningarna från energibrunnarna installerades i trapphuset i port 14 och drogs upp till teknikrummet där själva bergvärmepumpen placerades. Ledningarna doldes bakom en plåttrumma i färgsättning som matchar trapphusets väggar.
Borrningen skedde i Dec 2013. Vi hade tur med vintervädret, det var inte minusgrader vilket hade försvårat borrningen eftersom borrkaxcontainerns vatten kan frysa. Återställningen av de grävda dikena gick också bra. Slutligt återställande av gräsmattan skedde sedan under sommaren 2014 med nysådd.